+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Položaj i klima

Položaj i klima

Položaj, klima, flora i fauna

Župa dubrovačka, područje povijesnog naziva Brenum, ilirskog podrijetla ili pak slavenskog oblika imena Žrnovnica, nastao prema mlinarskom obrtu, smješteno je između dostojanstvenog Dubrovnika i Duboke Ljute i obuhvaća 2 288 ha površine na kojoj živi oko 6 000 stanovnika. Nalazi se između 42° 39' sjeverne širine i 18°14' istočne geografske dužine, 6 km jugoistočno od povijesne jezgre grada Dubrovnika, u području blage mediteranske klime, prozračnog neba i toplog mora.

Omeđena sa sjeverne strane brdovitim lancem, što se strmo spušta prema slikovitoj kotlini ispunjenoj suptropskom vegetacijom i nizom sela u samoj blizini u uz rub Župskog zaljeva, sjedinila je na malom prostoru toliko obilje darova jedinstvene prirode, koji je zasigurno čine jednom od najljepših oaza dubrovačke rivijere. Nadaleko poznato jadransko more upravo u plavetnilu dubina njezinih zaljeva s brojnim pješčanim i šljunčanim plažama, nalazi puno potvrdu svojih vrijednosti

Spomenička i ambijentalna građevinska baština skladno se nadopunjuju turističkim sadržajima razmještenim uz samu morsku obalu. U modernim hotelima primjeren sadržaj turističke ponude udovoljava željama i najzahtjevnijih posjetitelja, počevši od gastronomske ponude, zabave i kulturnih događaja, do sportova na kopnu i moru. Zato, zbog sve te raznovrsnosti, doći u Župu dubrovačku jednom – znači vraćati joj se opet te je upoznavati uvijek nanovo.

Klima

Zemljopisni položaj ovog područja je tipičan mediteranski s blagim i vlažnim zimama te vrućim i sparnim ljetima ( prosječno 2.600 sunčanih sati).

Prosječna godišnja količina oborina je 1.250 mm, temperatura zraka 17 C, a ljetna temperatura mora 22 C. Jako je puno sunčanih dana i tijekom zimskih mjeseci.

Prosječna ljetna temperatura zraka je 27 C koju ublažuje blagi maestral – glasnik lijepog vremena, dok tijekom hladnijih mjeseci uobičajeno pušu bura i jugo.

Flora i fauna

Naša obala je prelijepa, prožeta zaljevima, plažama, strmim stijenama i mnoštvom pošumljenih otoka.

Velika je raznolikost i flore u kojoj prevladavaju čempresi, borovi i masline kao i vinogradi, plantaže limuna i naranača – zajedno s aromatičnim biljem i cvijećem kao i egzotično bilje kao što su palme, agave, kaktusi koje stvaraju poseban ugođaj.

Ljubitelji prirode ovdje će pronaći pravi mediteranski krajolik, a ljubitelji jedrenja prelijepo more i marine.

Turistička zajednica općine Župa dubrovačka stoji na raspolaganju kako gostima tako i privatnim iznajmljivačima i drugim zainteresiranim tijekom cijele godine.

Tijekom ljetne sezone ured je otvoren cijeli dan. Gostima je na raspolaganju info punkt unutar ureda, razni materijali, prospekti i karte.

11226
DOLASCI Broj posjetitelja u 2024. godini
40829
NOĆENJA Broj noćenja u 2024. godini
135012
DOLASCI Broj posjetitelja u 2023. godini
572016
NOĆENJA Broj noćenja u 2023. godini

Kontakt info

Šetalište dr. Franja Tuđmana 7, 20207 Mlini
+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 16:00 sati
Subota, Nedjelja i Blagdani: zatvoreno

Rad sa strankama:

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 14:00 sati

Radno vrijeme TIC-a:

TIC Mlini: Parni datumi jutro, a neparni datumi popodne, za vikend radno vrijeme jutro
TIC Srebreno: Parni datumi popodne, a neparni datumi jutro, za vikend radno vrijeme jutro