+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Plat

Plat

Plat

I već na samom kraju Župe nalazi se stari Belenum (Belen, Belem, Bellem, Bieleni, Baleni, de Bielo kako se sve spominje u starim dokumentima) što su Hrvati preveli kao Bijelo i taj se naziv čuo sve do 1734. godine, dok se ime Plat prvi put spominje 1400. godine. Presijecali su ovo područje rimski, dubrovački, francuski i današnji putovi. Najstariji lokalitet Spiona čuva tragove Ilira i Rimljana, a "Iz doba Dubrovačke Republike Plat je poznat po boju koji Župljani i Šumećani vođahu protiv Crnogoraca u lipnju 1806. Odbili si napadače, a kada popusti francuska obrana Cavtata, uzmakoše i oni. Boj se bio pod barjakom bratstva Svetoga Ivana".

U Platu su sačuvane tri crkvice, tri minijaturna sakralna spomenika koja su gradili domaći majstori. Srednjovjekovna zavjetna crkvica sv. Ivana nalazi se na brdu iznad Plata, a prvi se put spominje 1366. godine. Uz crkvicu koja poput stražara bdije nad Platom nalazilo se staro groblje koje je zatrpano i sačuvano je samo nekoliko nadgrobnih ploča.

Oko kapelice su rasle mamut-smreke, zaštićene kao fenomen prirodne baštine od kojih je najdeblja imala opseg debla 2, 21 metar, ali su na žalost izgorjele u požaru. Crkva Velike Gospe koju su čuvala dva gorostasna čempresa, gotovo visoka oko 21 metar, prirodno blago kraja, uništena u Domovinskom ratu, izgrađena je u XIX. stoljeću, vjerojatno na temeljima starije crkvice. Mjesto na kojemu se nalazi crkvica vrlo je staro o čemu svjedoče i stećci što se nalaze na groblju oko nje. Izdvajaju se svojom ljepotom, a većinom su to ploče ili sanduci bogato ukrašeni biljnim motivima i prikazima lova. Jedan je osobito vrijedan, bogato ornamentiran i sigurno najljepši stećak na dubrovačkom području i dragocjen spomenik XIV. i XV. stoljeća. Izdvaja se vitkom formom i raskošnom ukrasnom kompozicijom.

Crkvica sv. Duha iz XVI. stoljeća u zaseoku Igrište građena je u gotičko-renesansnom stilu sa zvonikom na preslicu. Kapelica svojom arhitekturom i ukrasnim elementima ima izuzetnu spomeničku vrijednost.

Hidroelektrana u Platu izgrađena je 1965. godine i najveći je industrijski pogon u ovom području. Nedaleko od hidroelektrane nalazi se ljetnikovac obitelji Račić.

Plat, Župa dubrovačka

Danas Plat ponovno postaje poznato ljetovalište s brojnim turističkim izazovima, čistim morem, šljunčanim plažama, zanimljivim izletima, luksuznim hotelima i bogatom trpezom.

Plat ima šest živopisnih zaselaka, svaki jedinstven po načinu života i navikama. Visoko na brdu iznad Plata drevni je Spilan, danas poznat pod nazivom Spion, a dodiruje se s Malašticom, «Mons Vardia» kojoj je ime ilirskoga podrijetla i gdje su živjela ilirska plemena. Visoka 628 metara nadvila se nad Župom poput budnog čuvara župskog zavičaja.

Spilan je nastavak Malaštice i njezin kraj. Spilan je pripadao Ilirima, Plerejcima koji su tu izgradili stražarnice s kojih su nadgledali obalu i more, od čega i potječe ime Stražišće. Kasnije kad su pokorili Ilire, zauzeli su ga Rimljani i utvrdili. Iz tog su vremena sačuvani slabo vidljivi ostaci zidova, grobova i ulomci crkvenih pluteja.

Plat, Župa dubrovačka

Duboka Ljuta ili u novije vrijeme spominje se kao uvala Robnison nalazi se na sjeveroistoku Župskog zaljeva i međa je dalje prema Cavtatu i Konavlima.

Stijene koje se strmo spuštaju s brda Straže završavaju u njezinu podnožju s romantičnom šljunčanom plažom nad kojom vijore visoke kose jablana i pružaju ugodnu svježinu i mir. Prema predaji tu su noću bučno plesale vile izazivajući strah u svakome tko se približio tom mjestu, tako su svu ljepotu sačuvale samo za sebe.

Plat, Župa dubrovačka

Plat, Župa dubrovačka

Turistička zajednica općine Župa dubrovačka stoji na raspolaganju kako gostima tako i privatnim iznajmljivačima i drugim zainteresiranim tijekom cijele godine.

Tijekom ljetne sezone ured je otvoren cijeli dan. Gostima je na raspolaganju info punkt unutar ureda, razni materijali, prospekti i karte.

46080
DOLASCI Broj posjetitelja u 2024. godini
176332
NOĆENJA Broj noćenja u 2024. godini
135012
DOLASCI Broj posjetitelja u 2023. godini
572016
NOĆENJA Broj noćenja u 2023. godini

Kontakt info

Šetalište dr. Franja Tuđmana 7, 20207 Mlini
+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 16:00 sati
Subota, Nedjelja i Blagdani: zatvoreno

Rad sa strankama:

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 14:00 sati

Radno vrijeme TIC-a:

TIC Mlini: Parni datumi jutro, a neparni datumi popodne, za vikend radno vrijeme jutro
TIC Srebreno: Parni datumi popodne, a neparni datumi jutro, za vikend radno vrijeme jutro