+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mlini

Mlini

Mlini

Mlini, Župa dubrovačkaU prekrasnom župskom perivoju najljepše su naselje Mlini koji imaju svoje more i rječicu Zavrelje, plitke šljunčane plaže i zaštićene uvale, cvjetne vrtove i šetnice, hotele, vile i ljetnikovce.

Mlini su staro povijesno naselje Molina. Bili su središte mlinarskog obrta, a u davnini su se često spominjali jer je odavde prije izgradnje vodovoda odvođena voda u Dubrovnik, osobito u ljetnim mjesecima kad je bila suša. U XIV. stoljeću dva su broda redovito vozila vodu za piće iz Mlina u Dubrovnik. Zahvaljujući obilnim izvorima na kojima su izgrađeni mlinovi i samo je mjesto dobilo ime. Od nekadašnjih mlinova danas je dobro sačuvan tek jedan.

Osim iz Grada, cijele Župe, te susjednih Konavala i Hercegovine u XIX. stoljeću u Mline su dolazili brodovi iz Ukrajine natovareni žitom i tu ga mljeli. I dok su muškarci radili u mlinovima žene su krpale i prale vreće za brašno.

Sve od 1897. godine za mlinske žrvnjeve koristila se električna energija iz vlastite centrale u mlinu "Marija".

Serafin Razzi u povijesti Dubrovnika piše o ovom kraju: "Na kraju ove doline, koju nazivaju Župom, neki Francuz, koji tu pristade sa svojim brodom i čije se ime ne zapamti, opazi kako nedaleko od obale, iz strane krševita i kamena brda obilno i bujno izvire slatka voda, pa doskora dade napraviti nekoliko velikih mlinova za mljevenje žita. Voda toga izvora nakon manje od pola milje, u more utječe".

Na najstarijem lokalitetu u Mlinima nalazi se župna crkva sv. Ilara "sancti Hylacrioni", što potječe od grčke riječi ilaros, odnosno latinske hilaris što znači veseo, radostan, vedar, a koja se spominje u dubrovačkom Statutu iz 1272. godine. Ova stara crkva s grobljem "koja se spominje od pamtivijeka, starija je nego dokumenti o njoj. Stare je domaće kronike spominju 1164. godine". Tijekom stoljeća rušena je i stalno obnavljana. Teško je stradala, osobito u potresu 1667. godine, a obnovljena je 1683. godine u baroknom stilu. Ponovno je oštećena u potresima 1823. i 1824. godine. Prema staroj legendi sv. Ilar, pustinjak i svetac, podrijetlom Palestinac ubio je zmaja na obali Mlina i oslobodio ovaj kraj od poganstva. Tako je sv. Ilar pokrstio Ilire u IV. stoljeću. Iliri su prema povijesnim izvorima bili pastiri i plašili su se zmija. U čast sv. Ilara izgrađena je crkva i tako on postaje zaštitnik Mlina, a na velikom zvonu koje je njemu posvećeno piše: "Napominjem narodu sv. Ilare da si zmaja poganstva ovdje uništio. MCMXXV".

U sakristiji crkve nalazi se veliko drveno raspelo iz XV. stoljeća koje pripada grupi dalmatinskih gotičkih križeva i srebrna pokaznica iz 1625. godine, jedini predmeti sačuvani iz vremena prije Velike trešnje, oko kojega je zidove oslikao akademski slikar i kipar Bruno Stane Grill kao dar svojim Mlinima.

Oltarska pala Bogorodica s Djetetom, sv. Petrom i sv. Ilarom iz XVIII. je stoljeća, a stara slika Obrezanje Gospodinovo, vrlo rijedak motiv u slikarskoj umjetnosti, rad je nepoznatog majstora.

Uz crkvu je i staro groblje na kojemu su pri kopanju novih grobova otkriveni "…ostaci starih zidova i kaldrma od mramornih pločica i jedna mramorna ploča". Uza samu plažu, u zagrljaju mora sniva svoj stoljetni san stara crkvica sv. Roka, zaštitnika od kuge, iz XV. stoljeća, dograđena u XIX. stoljeću. Oltarska slika Sveti Roko rad je slikara Mladena Pejakovića.

Crkvica Gospe od Rozarija koja je stradala u potresu 1979., obnovljena je i vraćen joj je nekadašnji izgled. Potražite hlad i osvježenje pod raskošnom krošnjom platane koja je ovdje posađena davne 1743. godine i bila je odmorište i sastajalište generacija Župljana. Rječica Vrelo "Vrilla" bučno teče kroz Mline, natapa stoljetnu platanu, a onda smirena utječe u more.

Ladanjski mir i bogatu trpezu Dubrovčani su oduvijek tražili u ovom živopisnom naselju, nekada vozeći se kočijama, a danas automobilima, jer Mlini su bili i ostali mjesto susreta, ljetovanja, odmora, šetnje, rekreacije, pjesme…

Uza samo more, uz pjesmu valova i vjetra u zelenim krošnjama borova, sagrađen je u XVII. stoljeću renesansni dvorac obitelji Bettera od čijeg su sjaja danas ostale samo ruševine i tragovi nekad raskošnog vrta. Uz taj dvorac vezano je i ime glasovitog znanstvenika "kome su se klanjali kraljevi i carevi", Ruđera Boškovića, sina Nikole Boškovića i Pavle Bettere.

U svom ljetnikovcu i dubrovački pjesnik XIX. stoljeća, Medo Pucić prima mladog Vlaha Bukovca i 1877. godine tu piše pismo Strossmayjeru i moli pomoć za nadarenog mladića koji je kasnije postati priznati slikar.

U tim otmjenim zdanjima uvijek se tragalo za iluzijama i u hladovini njegovanih vrtova koji su ih okruživali družilo s ljepotom.

Uz Jadransku turističku cestu nalazi se rodna kuća i atelijer slikara i kipara Bruna S. Grill koji u svom stvaralaštvu prikazuje ljepotu zavičaja, stvarajući prekrasne ode moru i životu.

Zadržali su Mlini duh ladanjskih župskih ljetnikovaca, a hoteli i vile širom su otvoreni za mnogobrojne namjernike i turiste i nude im bogatstvo sadržaja za odmor i rekreaciju.

Mnogo je toga što će vas ovdje oduševiti, izazvati vašu znatiželju, domišljatost i nepredvidivost.

Mlini, Župa dubrovačka

Mlini, Župa dubrovačka

Mlini, Župa dubrovačka

Mlini, Župa dubrovačka

Mlini, Župa dubrovačka

Mlini, Župa dubrovačka

Turistička zajednica općine Župa dubrovačka stoji na raspolaganju kako gostima tako i privatnim iznajmljivačima i drugim zainteresiranim tijekom cijele godine.

Tijekom ljetne sezone ured je otvoren cijeli dan. Gostima je na raspolaganju info punkt unutar ureda, razni materijali, prospekti i karte.

2409
DOLASCI Broj posjetitelja u 2024. godini
12005
NOĆENJA Broj noćenja u 2024. godini
135012
DOLASCI Broj posjetitelja u 2023. godini
572016
NOĆENJA Broj noćenja u 2023. godini

Kontakt info

Šetalište dr. Franja Tuđmana 7, 20207 Mlini
+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 16:00 sati
Subota, Nedjelja i Blagdani: zatvoreno

Rad sa strankama:

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 14:00 sati

Radno vrijeme TIC-a:

TIC Mlini: Parni datumi jutro, a neparni datumi popodne, za vikend radno vrijeme jutro
TIC Srebreno: Parni datumi popodne, a neparni datumi jutro, za vikend radno vrijeme jutro