O Brgatu
Ime Brgat, dolazi od latinske riječi Vergatum što u prijevodu znači "Šuma tankih stabala" ili od čega je izveden i slavenski naziv Dubrava, po kojemu je ime dobio i sam Dubrovnik.
Na svega 10-ak minuta od Grada, Brgat je nekoć sezao sve od Dubrovnika pa do granice s Hercegovinom, a na području današnjeg Brgata Gornjeg stari su Dubrovčani naselili dvadesetak obitelji koji su činili stražu prema posjedima Republike, zbog najezda pljačkaša sa sjevera. I upravo od obitelji graničara nastao je današnji Brgat Gornji. Ulogu čuvara granice Brgat je imao i u Domovinskom ratu.
Nekad je preko Brgata vozila i uskotračna željeznica i neprežaljeni Ćiro.
Danas na Brgatu Gornjem i Donjem živi oko 400 stanovnika, a najljepši ukras je zasigurno („nova“) crkva sv. Ane izgrađena i posvećena 1914. godine. Prije gradnje ove župne crkve, matična je crkva bila „stara sv. Ana“, nekoć crkva sv. Petke, uz koju se formiralo župno groblje.
O Popretu
Hrana se nekoć pripremala u kominu koji je često bio dograđivan na kuću ili je pak bio zasebna građevina. Kad je bio dio kuće, uvijek je bio povezan sa salom.
U njemu se nalazilo otvoreno ognjište ili popret na kome se kuhalo, a služio je i za boravak tijekom hladnijih dana. Ponekad je ognjište bilo okruženo kamenim stolicama.
Popret se najčešće pravio od kamena i klaka, i po njegovom bi se vrhu stavljale cigle, dok bi oni bogatiji oko popreta stavili bijele ploče nalik kamenim klupicama.
Popret je bio mjesto obiteljsko okupljanja.
O restoranu
Obiteljski restoran/bistro Popret na Brgatu Gornjem vlasništvo je obitelji Nadramija.
Osim klasičnog izbora jela, bistro Popret nudi delicije poput janjetine i svinjetine ispod sača i gradela, ali i tradicionalnih , poput, zelene menestre, raznih specijaliteta od divljači, kao što je između ostalih i srnetina na lovački, te bogatu vinsku kartu i domaće slastice.
Idealno je mjesto za sve Vaše proslave, kao što su rođendani, krštenja, pričesti, krizme, ali i manja vjenčanja.
Želite li odvesti poslovne partnere ili voljene osobe izaberite ugodnu obiteljsku atmosferu s kapacitetom za oko 80 osoba u unutrašnjem i još toliko mjesta u vanjskom dijelu restorana.