+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

100 godina turizma

100 godina organiziranog turizma u Župi dubrovačkoj

Postoje krajevi koji su lijepi, kojima se divimo, koji se vole i nose zapisani u srcu. Ma kamo god pošli ili se zaustavili u Župi, naći ćemo nešto posebno, nešto što će nas barem na trenutak udaljiti od svakodnevice. Ovdje se možete dobro odmoriti i zabaviti. Davno je čovjek počeo tražiti upravo takva mjesta za odmor i ladanje, pa u Župi dubrovačka vlastela grade svoje ljetnikovce, preteče današnjih hotela.

Hotel Grand, Kupari oko 1930.Turizam se u Župi počeo razvijati nakon Prvog svjetskog rata kad Česi ulažu kapital u gradnju prvog hotela u Kuparima. Grade se hoteli u Srebrenome i Mlinima, pa je već 1920. izgrađen hotel «Grand» u Kuparima. Osim hotela uređuju se plaže i šetnice, parkovi i objekti uz more.

Dubrovnik je oduvijek bilo atraktivno odredište, u njega su dolazili putnici sa svih strana, posjećivale su ga okrunjene glave, veliki književnici i umjetnici. U odlascima i dolascima, premda kratko, prolazili su kroza Župu čije će slike uvijek pamtiti. Početkom XX. stoljeća bio je uspostavljen javni promet karocama (kočijama) makadamskom cestom kroza Župu, a održavane su i povremeni izleti manjim brodićima iz Dubrovnika.

Živopisna Župa bila je odredište lagodnog ladanja dubrovačke vlastele. U XVI. stoljeću dubrovački pisac Nikola Nalješković opisuje svoj ljetnikovac. Učena Dubrovkinja Marija Đurđević Bunić u salonima svoga ljetnikovca u Čelopecima u Župi primala je ugledno društvo s kojim su joj «u razgovorima i dokolici ili društvenim večerima punim glazbe i poezije protjecali ladanjski dani.»

Alberto Fortis, književnik i avanturist, posjećivao je Župu i premda već star nada se da će je još jednom vidjeti. "Koliko god bio već star ova nada mi je u srcu, lutanja po svetim mjestima Župe, Kupara, Omble i Gruža, bili bi slatki sati."

Poznati književnik, povjesničar i političar, Ivan Kukuljević-Sakcinski posjetio je 1856. Župu. I češki slikar Jaroslav Čermak volio je župski kraj i sa svojom obitelji najčešće boravio u Mandaljeni i Srebrnom.

Hoteli PlatIako su prvi turistički počeci bili skromni, tek šezdesetih i sedamdesetih godina XX. stoljeća, kad su izgrađeni hoteli «Plat», «Orlando», «Astarea», «Pelegrin», «Goričina» i «Kupari», turizam doživljava svoj uzlet. Osim hotelskih i drugih smještajnih objekata mnogo je i drugih turističkih sadržaja za istinski odmor. Ovdje možete uživati u moru i suncu, uređenim plažama i skrovitim uvalama, suvremenim obiteljskim apartmanima, restoranima, kavanama, konobama, tavernama, sportskim terenima, ronjenju, izletima, pučkim manifestacijama, mnogobrojnim izazovima, avanturama i novim spoznajama.

Tu je lijepo u svako godišnje doba, ali najživlje ljeti. Poslužit će vas kvalitetnim crnim i bijelim vinima i izabranim jelima, i pamtit ćete uzbudljivi okus svježih namirnica i sigurno nećete pogriješiti ako sjednete za stol bilo kojeg restorana. Nećete zaboraviti mirise i okuse tradicionalne župske trpeze, ali i nove okuse europske kuhinje oplemenjene gastronomskim naslijeđem, aromatičnim travama i zlatnim maslinovim uljem.

Čovjek je bio obazriv prema prirodi, umiješao se samo onoliko koliko mu je bilo potrebno za ugodniji život, zato je Župa sačuvala svoju ljepotu i to je sreća i za nju i za nas.

Turistička zajednica općine Župa dubrovačka stoji na raspolaganju kako gostima tako i privatnim iznajmljivačima i drugim zainteresiranim tijekom cijele godine.

Tijekom ljetne sezone ured je otvoren cijeli dan. Gostima je na raspolaganju info punkt unutar ureda, razni materijali, prospekti i karte.

101655
DOLASCI Broj posjetitelja u 2023. godini
440366
NOĆENJA Broj noćenja u 2023. godini
111316
DOLASCI Broj posjetitelja u 2022. godini
506763
NOĆENJA Broj noćenja u 2022. godini

Kontakt info

Šetalište dr. Franja Tuđmana 7, 20207 Mlini
+385 (0)20 486 254
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 16:00 sati
Subota, Nedjelja i Blagdani: zatvoreno

Rad sa strankama:

Ponedjeljak - Petak: 08:00 - 14:00 sati

Radno vrijeme TIC-a:

TIC Mlini: Parni datumi jutro, a neparni datumi popodne, za vikend radno vrijeme jutro
TIC Srebreno: Parni datumi popodne, a neparni datumi jutro, za vikend radno vrijeme jutro